Proemi del llibre ELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ. Editorial Afers, Catarroja, 2023

Proemi del llibre ELS FETS DE PRATS DE MOLLÓ. Editorial Afers, Catarroja, 2023

És un privilegi presentar el recull de les conferències i comunicacions de la «Primera Jornada d’Història i Debat Nacional sobre els fets de Prats de Molló i la Catalunya del Nord dels principis del segle XX» que es va fer els dies 29 i 30 d’octubre del 2022 a Molló, Prats de Molló i als Banys d’Arles. Agraeixo a Josep Lluís Carod-Rovira que m’hagi donat l’oportunitat d’escriure aquest proemi sobre una «Jornada» que ens va aportar, de la mà de persones expertes, nous coneixements sobre la situació de Catalunya Nord a principis del segle XX i, especialment, sobre l’intent del president Macià d’envair Catalunya per proclamar la república catalana, un somni compartit per tants catalans i catalanes d’abans i d’ara.

Francesc Macià i la direcció d’Estat Català van planificar la invasió militar de Catalunya. Des de Sant Llorenç de Cerdans i des del coll d’Ares havien de sortir dues columnes de voluntaris per ocupar Olot, havien d’entrar per sorpresa i atacar les casernes de la Guàrdia Civil i proclamar la república catalana. Un cop es conegués la proclamació de la república esperaven que el poble català es revoltés contra l’Estat espanyol.

Aquesta «Jornada» fou la primera de moltes altres que organitzarem des de l’Associació Amics de Casa Macià, una associació fundada amb l’objectiu de recuperar i rehabilitar vil·la Denise, la casa llogada pel president Macià el 1926, aleshores coronel a l’exili, com a centre d’operacions i seu de l’Estat Major per planificar i coordinar els Fets de Prats de Molló.

Des de l’Associació pretenem rehabilitar i recuperar vil·la Denise per fer-hi activitats museístiques i artístiques, convertir-la en un espai de reflexió i comprensió de l’exili i lluita dels catalans i donar a conèixer tots els estudis històrics que s’escriguin al voltant d’aquests fets. Convertir-la en un espai de memòria històrica, aquesta memòria que tantes vegades oblidem i que, des de l’Associació, pretenem tenir ben present, per recordar-nos el que som i, sobretot, per projectar-nos cap a una futura república catalana, social i democràtica.

Volem divulgar la nostra història, promocionar la llengua i cultura catalanes i apropar i donar a conèixer fets històrics que han marcat el nostre futur com a poble. Els fets de Prats de Molló ens apropen al passat i interpel·len al futur, apropen i uneixen als catalans del nord i del sud i ens recorden que malgrat la política, el temps, les guerres i una frontera hem compartit i compartim una història comuna i un futur ple d’esperança.

Conèixer el passat és imprescindible per planificar el futur, i el futur que volem no neix ahir, neix de molts anys d’esforços i de lluites a ambdues bandes de la frontera política, aquesta frontera que ens van imposar el 1659 i que han intentat consolidar any rere any, però des de sempre hi ha hagut qui ens ha recordat que tenim una història, una llengua i una identitat comunes.

El 1659 es va crear aquesta frontera política que per a molts ha esdevingut una frontera mental, però durant aquests tres llargs segles hem viscut moments que ens han agermanat per a sempre. El president Macià va exiliar-se a Catalunya Nord durant la dictadura de Primo de Rivera i, des d’allà, va madurar planificar i organitzar la invasió de Catalunya, un intent fallit, com tants d’altres, d’aconseguir la llibertat. Nosaltres som continuadors de la seva obra i dels seus somnis, perquè els somnis i anhels del president Macià continuen ben vius i en aquesta «Jornada d’Història i Debat», a part de conèixer i recordar els fets, vam debatre també sobre el nostre futur nacional a ambdues parts d’aquest frontera imposada que tantes vegades ens ha servit per refugiar-nos dels atacs i envestides d’un Estat espanyol opressor.

Espero que la Jornada hagi servit per enderrocar algunes fronteres mentals que encara són mes difícils d’enderrocar que les fronteres polítiques.

 

Carme Forcadell Lluís
Presidenta de l’Associació d’Amics de la Casa Macià
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.