Encesa de torxes als Països Catalans, a la Torre del Mir (Prats de Molló)

Encesa de torxes als Països Catalans, a la Torre del Mir (Prats de Molló)

Josep Vallverdú i Aixalà redacta el Manifest que es llegirà amb motiu de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans del 2024

Josep Vallverdú ha estat la persona responsable d’escriure el Manifest que es llegirà el 13 de gener de 2024 a diferents punts de la Mediterrània amb motiu de  l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

L’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans neix l’any 2016 com una iniciativa d’un grup de professores i professors de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals (de fum i de foc) que fou utilitzat des del s. XVII. En el temps que van recórrer les torres van comprovar que moltes d’elles es trobaven en estat crític i van afegir com a objectiu de la seva acció la sensibilització envers la conservació d’aquest valuós patrimoni.

El Consell de Mallorca, i en particular la Direcció Insular de Patrimoni, va acompanyar aquesta iniciativa des del primer moment, a la qual també s’hi han sumat en aquest paper de coordinació les entitats d’Amnistia Internacional i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.

L’objectiu de l’Encesa és doble: per una banda, sensibilitzar a la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any i, per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

Actualment, la iniciativa ha crescut i s’ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera o altres territoris com Catalunya, Aragó, el País Valencià o Andalusia i entre els països del nord d’Àfrica com el Marroc o Tunísia; de l’Orient Mitjà, com el Líban involucrant a diferents sectors de la ciutadania; ajuntaments, empresa privada, organitzacions de la societat civil, mon acadèmic. El 2023 hi van participar entitats públiques i organitzacions de la societat civil coordinades pels Drets Humans a més d’un centenar de punts diferents d’encesa.

En aquest context, l’any 2022, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), amb el seu patronat format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de parla catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya, en col·laboració amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona participà en aquest projecte fent la funció de coordinador dels territoris de Catalunya, País Valencià i la Franja (Aragó). L’edició del 2023 va suposar un gran increment en la participació i implicació d’entitats, passant de 9 torres al 2022 a 33 el 2023.

Aquest 2024, hi haurà un creixement de la participació i es comptarà amb la participació d’una cinquantena de torres i fortificacions entorn als territoris de Catalunya, País Valencià, la Franja (Aragó) i la Catalunya del Nord.

Per l’edició del 2024, a més, també es comptarà amb el suport de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.

L’estructura de l’acte inclou la lectura d’un Manifest que s’encarrega cada any a una persona de rellevància social.

Enguany el Manifest que es llegirà en el decurs de l’acte ha estat encarregat a l’escriptor  Josep Vallverdú i Aixalà en l’any de commemoració del seu centenari des del govern de la Generalitat de Catalunya.

L’acte, que tindrà lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener de 2024, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí d’arribada.

En aquest enllaç podreu veure un vídeo que recull les imatges dels diferents actes que van tenir lloc durant l’Encesa 2023 als territoris de Catalunya, País Valencià i la Franja https://www.irmu.org/news/4716.

Us convidem a sumar-vos-hi per l’edició del 2024!

Més informació: https://www.irmu.org/projects/encesadetorres

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.