De la Vil·la Denise a la Casa Macià

De la Vil·la Denise a la Casa Macià

La Vil·la Denise és una casa senyorial privada de la comuna de Prats de Molló i la Presta (Vallespir).

 

El 1926, va ser llogada per Francesc Macià, aleshores coronel a l’exili, com a centre d’operacions i seu de l’Estat Major per coordinar els Fets de Prats de Molló. Una placa commemorativa al portal d’entrada a la vil·la ho recorda.

 

L’immoble té 240 metres quadrats (sis habitacions) i està envoltada d’un jardí amb una caseta de fusta i un bosc propi. A la planta baixa s’hi troba la sala que el president Macià feia servir com a despatx i on es reunia amb l’estat major es conserva pràcticament intacta. I al pis superior s’hi troba el dormitori on el 4 de novembre del 1926 la gendarmeria francesa va detenir Macià després que un espia de Mussolini, Riccioti Garibaldi, delatés l’operació a les autoritats espanyoles.

 

Es troba envoltada pel torrent del Castilló, el riu Tec i la carretera D115A entre Prats de Molló i La Presta. Amb 240 metres quadrats, la casa té tres plantes amb soterrani i sis habitacions. Al menjador de la planta baixa es troba la sala que Macià feia servir de despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. Al primer pis es troba el seu dormitori on va ser detingut pels gendarmes francesos.

 

A l’altre costat de la carretera i just davant de la casa, hi ha un senyal informatiu de trànsit que n’indica el lloc. També seguint la carretera en direcció oest, a pocs metres i a l’esquerra trobem un petit monòlit dedicat a la memòria de Francesc Macià.